Melontatietoa

Sivustoa päivitetään parhaillaan. Kuvia ja uutta materiaalia on tulossa...
Tietoa melontaharrastuksen aloittamisesta, varusteista ja turvallisuudesta saat Opi melomaan -oppaasta.

 

Melonta sopii kaikille. Se on hyvin erilaisten ja eri-ikäisten harrastus, joka palkitsee kohottamalla sekä henkistä että fyysistä kuntoa ja elämisen laatua. Melonta on ulkona luonnossa tapahtuvaa liikuntaa, jonka rasituksen ja keston jokainen voi valita itselleen sopivaksi. Vaihteluväliä on leppoisasta iltamelonnasta kiivastempoiseen ratakilpailuun tai pitkäkestoiseen maratonmelontaan.

Harrasteena melonta on laaja-alainen. Piipahdus kanootilla omasta mökkirannasta muutaman kerran kesässä tai lähivesillä vietetty tyyni kesäilta ovat ensimmäisiä mielikuvia melonnasta ja monille myös muistoja omista kokemuksista. Meloja voi seurata lintujen arktista muuttoa merellä tai viettää viikon erämaassa ystävien seurassa. Muistiin jääviä elämyksiä ovat onnistumisen kokemukset kilparadoilla tai kutkuttavat selviytymisen tunteet vesimassojen keskellä koskessa. Palkitsevaa on myös itse rakennetun kanootin valmistuminen ja sen tekemisestä iloitseminen. Jokaiselle on tärkeää yhdessäolo ja kokemusten vaihto.

Melonta keskittyy kesään ja kausi on maamme eteläosassakin vain reilun puolen vuoden mittainen. Melontakauden lyhyydestä johtuen melojat harrastavat muitakin liikunnan lajeja ja kuntoilua. Melontaseurat järjestävät talvikaudella koulutusta ja turvallisuus- ja tekniikkaharjoittelua uimahalleissa.

Melonnan perusideana on liikkua vedessä kanootilla (ja yleensä kasvot menosuuntaan). Tämä onnistuu, kun kanootti:
- pysyy halutussa asennossa,
- se liikkuu ja
- sitä voidaan ohjata haluttuun suuntaan

Jokaisen melojan on opittava ensin nämä perustaidot ja vasta sen jälkeen voi keskittyä melonnan eri lajien opetteluun ja vaikkapa näyttävien suoritusten hiontaan.

Melonnan laajasta lajikirjosta voi jokainen valita itselleen sopivimmat. Mielilajin harrastaminen ei suinkaan sulje pois muita.

Virkistysmelonta lähivesillä on jokaiselle sopiva laji. Reitin, matkan pituuden ja vauhdin voi valita käytettävissä olevan ajan ja mielialan mukaan. Kanootilla liikkumalla pääsee tutustumaan luontoon ja sen vaihteluihin. Kanootin valinnassa ei ole ongelmia, kunto-, meri-, retki- tai avokanootit ovat sopivia.

Kuntomelonta on reipastempoista vesillä liikkumista, jonka tavoitteena on fyysisen kunnon ja suorituskyvyn parantaminen ja ylläpitäminen. Vesi elementtinä sopii hyvin kuntoliikuntaan, sillä suorituksen rasitusta voi säätää helposti nopeutta muuttamalla. Lajia harrastetaan varsinaisten kuntokajakkien lisäksi meri-, retki- tai avokanooteilla.

Retkimelonta yhdistää melonnan ja retkeilyn. Melontaretki voi olla kestoltaan päivästä viikkoihin ja matkaakin saattaa kertyä kymmenistä satoihin kilometreihin. Kaikki vesistöt merestä jokiin ja järviin sopivat kohteiksi. Retkimelonta kehittää melonta-, retkeily- ja suunnistustaitoja sekä ryhmässä toimimista. Kanoottina on tilava meri-, retki- tai avokanootti.

Ratamelonta on perinteinen kilpalaji aina olympia- ja MM-tasolle asti. Laji vaatii kovaa ympärivuotista harjoittelua, nopeutta, kestävyyttä ja hyvää tasapainoa. Ratamelonnassa käytetään vain kansainvälisten sääntöjen määrittelemiä kilpakajakkeja ja avokanootteja.

Maratonmelonta on kuntoa ja kestävyyttä vaativa kilpalaji. Kilpailut melotaan luonnon vesistöissä. Kanootit muistuttavat ratamelonnassa käytettäviä malleja, mutta niille ei ole määritelty vähimmäispainoa.

Koskimelonta on jakautunut useiksi lajeiksi, joissa osassa kilpaillaan Olympia- ja MM-tasoilla. Kilpalajien, kuten koskisyöksyn, pujottelun ja rodeon lisäksi koskimelontaa voi harrastaa myös koskessa puljaamalla. Laji kehittää kanootin hallintaa ja opettaa toimimaan virtaavan veden ehdoilla. Koskikanootteja on kehitetty sekä muodon että materiaalien osalta eri lajeille sopiviksi.

Kanoottipoolo on nopeutta, kajakin hallintaa ja joukkuepelin taitoja vaativa pallopeli. Pooloa pelataan uimahallissa tai kesällä vesistöissä. Poolossa käytetään lyhyitä ja ketteriä, usein polyeteenistä valmistettuja kajakkeja.

Kanoottipurjehdus on uudestaan elvytetty laji, jossa on kansainvälisiä kilpailuja luokitelluilla aluksilla. Kilpakaluston mitat on määrätty säännöissä, mutta avokanootin tai ison kajakin voi jokainen halutessaan varustaa purjeella ja kölillä

 

Pekka Kuha