Avokanoottimelonta

Avokanootti

Kanootti on yleisnimi kanooteille ja kajakeille, aluksille, joita liikutetaan eteenpäin melalla melomalla kasvot menosuuntaan. Käytän tässä artikkelissa avokanootista termiä kanootti.

Kilpamelonta

Olympialaisissa melotaan kanooteilla yksin C1, tai kaksin C2. Matkat ovat 200 m (C1 38,38 s, C2 35,76 s) 1000 m (C1 3:46,21, C2 3:28,53, C4 3:14,45). Koskislalomissa matka on 300 m ja luokat OC1 ja OC2.

Lisäksi on erilaisia maratonmelontatapahtumia sekä sileän veden, että jokimelontoja. Usein maratonissa on melontojen välillä ylityksiä maitse.

Tällä hetkellä Suomella ei ole C-luokissa Olympiaedustuksia.

Retkimelonta

Retkikanootteja on sekä yksiköitä että kaksikoita. Retkikanootit painavat valmistusmateriaalista riippuen 14-36 kg. Tavallisesti kanoottia käytetään joki- ja järviretkeilyyn, mutta osaava meloja voi retkeillä myös merellä.

Retkillä kanootin marssivauhti on 4-7 km/t. Nopeus riippuu kalustosta, olosuhteista ja melojan taidoista. Päivämatkat ovat 20-30 km. Melonta on tekniikkalaji ja hyvän tekniikan opeteluun menee helposti useampi vuosi.

Kanootit maksavat 600 eurosta ylöspäin aina useampaan tuhanteen euroon. Rahalla saa keveyttä, kestävyyttä ja parempaa melotavuutta. Normaalikäytössä kanootti kestää vuosikymmeniä.

Kanootin liikuttamiseen käytettyjä meloja on hyvin erilaisia. Niissäkin rahalla saa keveyttä ja tehokkuutta. Koska mela on se väline, jolla melojan voima välittyy veteen, on melan valinnassa oltava huolelinen. Melan pitää olla oikeassa suhteessa melojan voimiin ja tarpeisiin.

Kanoottia melotaan yleensä polviasennossa, mutta istuakin voi.
Kanoottia voi myös sauvoa ja siinä voi käyttää purjetta apuna.
Aktiivisia kanoottimelojia on Suomessa jokunen sata. Aktiivi meloo kaudessa 500-1000 km.


lisätietoja www.avokanootti.info

Jaakko Mäkikylä 5.5.2014