Suomen EM-kisaurakka on ohitse

6.9.2019

Kuva:Laura Sipiläinen
Kuva:Laura Sipiläinen

Suomen miehet sijoittuivat kanoottipoolon EM-turnauksessa sijalle 15., ollen näin turnauksen viimeinen miesten sarjassa. Miesten sarjan voittoon tiensä raivasi Saksa, joka voitti kaikki turnauksen pelit. Finaalissa Saksa voitti Britannian numeroin 2-1. Saksalle kilpailut olivat muutenkin lähes täyttä juhlaa, sillä he voittivat myös molemmat alle 21-vuotiaiden sarjat. Ainoastaan Britannia pääsi yllättämään Saksan naisten finaalissa.

Suomen miesten tavoitteena oli turnauksessa pääsy sijalle 11. Tavoitteeseen ei kuitenkaan päästy. Suomi pelasi turnauksen aikana hyviä ja huonoja pelejä. Ongelmana oli selkeästi maalinteko ja erityisesti viimeistely. Myös puolustuksen ongelmat ja ajoittaiset ”mustat hetket” muutamissa peleissä, tekivät joukkueiden voittamisen vaikeaksi. Positiivisia onnistumisiakin oli. Pelit Saksaa vastaan alkulohkossa, hyvä pelinalku Tanskaa ja kohtalaisen onnistuneet pelit Venäjää vastaan loivat kuitenkin luottamusta siihen, että pelin toimiessa Suomi pystyy voittamaan eurooppalaisia maajoukkueita. Tänä vuonna EM-turnaukseen osallistuivat vain parhaat, ja monet Suomea selvästi heikoimmat maat jäivät pois turnauksesta. Se aiheutti sen, että Suomi ei saanut turnauksessa yhtään helppoa peliä vastaansa.

Kaksivuotinen EM-projekti sai siis päätöksensä Coimbrasssa ja maajoukkuetta viisi vuotta luotsannut Antti Löppönen lopettaa tehtävänsä. Tulevaisuuden maajoukkuetoiminta siirtyy nyt kanoottipoolojaoston ja pelaajien harkintaan. On tärkeää, että Suomi pystyy jatkossakin osallistumaan maajoukkueella turnauksiin niin miesten kuin naisten sarjoissa. Toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Suomella on hyvät mahdollisuudet pärjätä kansainvälisesti kuten tämän kauden turnaustulokset ovat osoittaneet.