Rata- ja maratonmelonta kilpailukalenteri 2015

Rata- ja maratonmelonta käynnistää vuonna 2015 yhteisen kansallisen kilpailutoiminnan.

 

Kansallinen kilpailusarja kattaa yhteensä kahdeksan Sprint CUP osakilpailua ja seitsemän Maraton CUP osakilpailua. 

Kilpailuviikonloppujen määrää on pyritty vähentämään sijoittamalla Sprint CUP ja Maraton CUP osakilpailuja samoille viikonlopuille niin että Sprint CUP osakilpailu lauantaina ja Maraton CUP osakilpailu sunnuntaina. 

Yhden päivän Sprint CUP osakilpailuissa on näin ollen pääsääntöisesti jätetty pois pitkät matkat Sprint CUP:in pitkät matkat muodostuvat seuraavan päivän Maraton CUP osakilpailusta. Ko. menettelytavan ansiosta yhden päivän Sprint CUP osakilpailuissa voidaan meloa useampi suora matka ja Maraton CUP osakilpailusarja avautuu vastaavasti myös paremmin nuoremmille, kun sunnuntain Maraton CUP osakilpailut ovat osa Sprint CUP yhteispisteitä.

Seuroille ja urheilijoille Sprint CUP ja Maraton CUP osakilpailujen sijoittaminen samalle viikonlopulle tarkoittaa käytännössä että kokonaismäärä viikonloppuja kun seurat ja urheilijat ovat kilpailureissuissa vähenee, mikä toivottavasti antaa tilaa laadukkaammin rytmitää seuran harjoittelu, kurssitoiminta ja muu toiminta, kun "joka viikonloppu" ei ole kilpailumatkoja ympäri Suomen. 

Kilpailukalenterin aikataulutuksessa on pyritty siihen että rata- ja maratonmelontakilpailuja järjestettäisiin tasaisemmin läpi avovesikauden, hyödyntäen suomen avovesikausi kokonaisvaltaisemmin. Toinen seikka kilpailukalenterin aikataulukseen liittyy seuravalmennuksen laatuun ja sen kehittämiseen. Pidemmällä kilpailukaudella pyritään edesauttamaan että seurat lähtevät ajoissa liikkeelle johdetun avovesiharjoittelun toteutuksen suhteen, sekä jatkavat lasten ja nuorten johdettua toimintaa pidemmälle syksyyn. Kilpailukauden aloitus tapahtuu vuonna 2015 16-17.5 ja jatkuu aina syyskuun loppupuolelle saakka. 

Paramelonta kuuluu Sprint CUP osakilpailusarjaan niin että viidessä Sprint CUP osakilpailussa tarjotaan Paraurheilijoille kilpailumahdollisuus. Paramelojat melovat 200metrin kilpailumatkaa ja sijoitetaan alkuerään ennakkoon samantasoisten melojien kanssa riippumatta iästä tai sukupuolesta.

10 vuotiaiden sarja starttaa kaudella 2015. kymmenvuotiaille tarjotaan 100m ja 200m sprinttimatkakilpailuja, taitoratakilpailuja, nuorioviestiin osallistumismahdollisuus, sekä valikoiden Maraton CUP osakilpailujen puitteissa myös pitkän matkan (1000m - 2,5km) kilpailuja.