Melonnan kalusto

Jokiretkeilyyn soveltuvia kajakkeja.

Melonnan laji määrittää käytettävän kanoottityypin. Pientä valinnan varaa toki on, mutta kilparadalle ei lähdetä merikajakilla eikä meriretkelle koskikalustolla. Erilaisia kanoottityyppejä kannattaa toki kokeilla, mutta alkuun lyhyillä matkoilla ja lähellä rantaa.

Retkimelonnassa yleisimmät tyypit ovat kajakki ja avokanootti. Kajakki on kannellinen, yleensä yksin melottava ja avokanootti avoin, yleisimmin kahden melottava. Retkellä käytettävät mallit ovat tilavia ja kantavia, joten niihin on mahdollista pakata retkeilyssä tarvittavat varusteet ja eväät.

Retkeillä voi toki myös koskikajakilla ja SUP-laudalla. Molemmista tyypeistä on saatavilla retkeilyyn soveltuvia säilytystiloilla varustettuja malleja.

Kanootin valinta on sopeutettava melojan taitotason ja kelin mukaiseksi. Eli kannattaa valita sopivan tukeva ja  sopivan kokolinen kanootti, jolla pystyy mukavasti melomaan. On otettava selvää odotettavissa olevista sään muutoksista ja varauduttava niihin. Usean päivän tai viikon reissulla on oletettavasti tuulta ja aallokkoa, joten kanootin valinnalla varaudutaan huonoihin olosuhteisiin.

Kanootti valitaan kokemuksen, reitin ja sään mukaan!