Kanootin varusteet

Vaikka melontaan riittäisikin pelkkä kanootti ja mela, niin voimassa olevien säädösten sekä oman turvallisuuden ja mukavuuden takia tarvitaan joukko muitakin varusteita.

Melonnan turvaohjeen mukaan kanootin on pysyttävä vaakatasossa pinnalla vedellä täytettynä ja kuormitettuna 10 kilon kuormalla kutakin henkilöä kohti. Tämä edellyttää kajakkiin vedenpitäviä välilaipioita, erillisiä ilmapusseja tai muita kellukkeita.

Kanooteissa tulee olla keulassa ja perässä tartuntakahvat ja/tai kansinarut. Nämä vaaditaan turvallisuuden ja kanootin käsittelyn takia. Veden varaan joutunut meloja tai kanoottia pelastava saa otteen kahvasta tai kansinarusta. Ilman naruja tai kantolenkkejä on lähes mahdotonta saada kunnon otetta kaatuneesta ja vesilastissa olevasta kanootista.

Kanootin varusteena on vielä oltava tyhjennyspumppu, äyskäri tai muu tyhjennyslaite. Hyvä ratkaisu on pehmeäreunainen noin ½ - 1 litran vetoinen muovikippo ja kuivaussieni. Alkutyhjennyksen voi tehdä kipolla ja viimeistelyn sienellä, jolla silläkin saa poistettua kerralla useita desilitroja vettä. Pumppua tarvitaan kovissa olosuhteissa, kun aallot tuovat aukkoon enemmän vettä kuin siitä ehtii äyskäröidä pois. Paikalleen kiinnitetty aukkopeite estää veden takaisintulon pumputtaessa.

Kajakissa on oltava aukkopeitto. Hyvä aukkopeitto on riittävän tiukka ja malliltaan sellainen, että se estää veden tulon kajakkiin eikä muodosta vesitaskuja. Aukkopeiton etureunassa on lenkki, josta sen saa vedetyksi irti kajakista.

Laatija: Pekka Kuha