Järvireitit

Lahti - Vääksy - Lahti

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat
Sijainti: Päijät-Häme
Pituus: 43 km

Lahden Kahvisaari Mukkulan leirintäalueen edustalla on sopiva lähtöpaikka yhden yön retkelle. Luoteeseen suuntautuvaa laivareittiä seuraillen 16 km päästä löytyy hyvä yöpymispaikka, "Timpan kalliot". Paikka sijaitsee n. 6 km Vääksystä Kajaanselän kaakkoisosassa Vaanian edustalla. Telttapaikkoja on jopa yli 30 hengen ryhmälle, mutta nuotiopuista on pulaa. Vesisamoilijoilta saat lisätietoja. Vääksyssä hyviä nähtävyyksiä ovat itse kanava ja Myllymuseo sekä Päijännetalo (www.paijannetalo.net).

Kovalla tuulella reitti ei sovi aloitteilijoille. Alueesta saa käsityksen GT-kartasta n:o 3 tai 5 mutta tarkempi kartta on syytä hankkia itse melontaa varten.

Laatija: Risto Lehtinen/14.08.2000
Muokattu 21.7.2009

 

Päijänteen kansallispuisto

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Päijät-Häme

Kansallispuiston vedet soveltuvat hyvin melontaan. Järvipuistossa ei tosin ole varsinaista merkittyä melontareittiä. Suurimpia selkiä kannattaa välttää, sillä tuulisella säällä voi nousta korkea aallokko. Alueella retkeiltäessä tulee huomioida maihinnousukiellossa olavet saaret, jotta lintujen pesintärauha todella toteutuisi.

Vesille voi lähteä vaikkapa Pulkkilanharjun (Asikkala) rannasta, Vääksystä, Padasjoelta tai Sysmästä. Puiston saarien merkityt ja hoidetut telttailu- ja nuotiopaikat sijaitsevat sopivalla etäisyydellä Padasjoelta.

Lisätietoja: www.luontoon.fi

Lisätty 21.7.2009

 

Murtolahden kierto, Nilsiä

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pohjois-Savo
Pituus: 40 km

Nilsiän kaupungin eteläisin kylä, Murtolahti voidaan kiertää meloen. Matkalla liikutaan myös Kuopion, Siilinjärven ja Juankosken vesillä. Aidossa maalaismaisemassa kiertävä reitti sivuaa kahta laavupaikkaa, sekä matkailuyrityksiä Kivennavan Lomakartanoa, Hiekkaniemen Lomataloa ja Lakeland Action & Safaris. Matkan varrella on Pieksänkosken ohittaminen kantamalla (150m), sillä sen laskeminen on padon vuoksi kiellettyä. Toinen kanto-osuus on siirryttäessä Juurusvedestä Pieksään (500 m). Molemmat kantotaipaleet voidaan suorittaa teitä pitkin.

Reitti on varsin turvallinen ja helppo, mutta kovalla tuulella kannattaa pysytellä rannan tuntumassa.

Lisätietoja:
http://www.tahkonvesireitti.com/
http://www.nilsia.fi/
http://www.tahko.com/

Laatija: Sami Lappalainen/20.03.2001
Muokattu 1.10.2009

 

Syväri, Tahko-Nilsiä

Kohdreyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pohjois-Savo
Pituus: 15 km

Reittiseloste:
Hotelli Tahkovuoren laiturista ympäri Sääskiniemen ja sitten rantoja seuraillen etelään Nilsiän kaupungin laituriin. Matkalla vaihtelevaa maalaismaisemaa ja runsaasti pieniä saaria. Reitin varrella kaksi laavupaikkaa ja mm. matkailuyritykset Loma-Rantala ja Nipas-Tahko.
Varsin turvallinen ja helppo reitti mutta kovalla tuulella kannattaa pysytellä poissa Syvärin suurelta selältä.

Lisätietoja:
http://www.tahkonvesireitti.com/
http://www.nilsia.fi/
http://www.tahko.com/

Laatija: Sami Lappalainen/21.03.2001
Muokattu 1.10.2009

 

Veskansan reitit

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Etelä-Savo

Juva, Mikkeli, Puumala, Ristiina, Sulkava
Kierrosten pituudet n. 100 km ja yhden reitin kiertämiseen kuluu 5-6 päivää.

Veskansan reiteillä vedet ovat laajoja selkiä, järviketjuja, leveitä ja kapeita salmia ja ennen kaikkea saaristoa. Hurissalon kierros yhdistää Yöveden, Luonterin ja Lietveden. Lietveden kierros vie melojan Puumalasta etelään Luukkolansaaren, Liehtalansaaren, Niinisaaren ja Liimattalansaaren välisiin salmiin sekä edelleen Lietveden selille. Kolmas reittialue tunnetaan Saimaan erämaareitteinä. Se kiertää luonnon- ja norpansuojelukohteena tunnetulle Katosselälle ja edelleen historiallisten Kukonharjan ja Käyhkään kanavien kautta Puumalaan.
Lisätietoja:

http://www.canoeguide.net/finland
Muokattu 14.7.2015

 

Linnansaaren kansallispuisto

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee keskellä Saimaaseen kuuluvaa Haukivettä ja tarjoaa suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Puiston maisemat vaihtelevat saaristosokkeloista suuriin selkävesiin. Alueella on yksi Suomen tiheimmistä kalasääskikannoista ja onnekas meloja voi kohdata myös saiimaannorpan.

Melojien kannattaa varata aikaa vähintään 2 tai 3 päivää. Puistossa on joitakin rajoitusosia, joilla maihinnousu ja liikkuminen on kielletty 1.5.-31.7. Tämä kannattaa huomioida retkeä suunniteltaessa.

Lisätietoja:
www.luontoon.fi

http://www.canoeguide.net/finland
Lisätty 14.7.2015

 

Koloveden kansallispuisto

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat

Koloveden kansallispuiston erämaiset maisemat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet melontaan. Alueella on moottoriveneilykielto, joka kattaa melkein koko kansallispuiston sen pohjoisimpia osia lukuunottamatta. Tietyissä erityistapauksissa moottorivenettä voi kuitenkin käyttää, joten meloja voi satunnaisesti kohdata alueella moottoriveneen. Melojalla on melko hyvät mahdollisuudet kohdata saimaannorppa, sillä alueen kirkkaissa vesissä elää Saimaan tihein norppakanta. Myös alueen hienot rantakalliot saattavat huijata melojaa, ne kun voivat näyttää aivan norpalta.

Puistoon kuuluvat mm. Vaaja- ja Mäntysalon saaret sekä paljon pieniä saaria ja kallioluotoja. Puistoon kuuluu myös joitakin manneralueita. Koloveden maisemille ovat tyypillisiä pystysuoraan vedestä kohoavat kalliojyrkänteet jotka voivat olla jopa 40 m korkeita. Alueeseen tutustumiseen kannattaa varata 2-3 päivää. Puiston merkityt telttailualueet antavat melojille hyviä yöpymismahdollisuuksia. Vesillelasku kannattaa tehdä esim. Kirkkorannan tai Käköveden vesillelaskupaikoista.

Lisätietoja:
www.luontoon.fi
Lisätty 21.7.2009