Joki- / koskireitit

 

Jänisjoki

Kohderyhmä: harrastajat

Pituus: n. 85 km

Sijainti: Pohjois-Karjala

Jänisjoen reitin aloituspisteeksi voi valita kolme eri paikkaa: Kota- tai Kuuttijoen haarat tai Jänisjoen Koveron haara. Kaikki kolme jokea laskevat Loitimojärveen 30 km matkan, eniten korkeuseroa on Kuuttijoella.

Koveron haara sopii rauhalliseen melontaan. Veden vähyyden vuoksi reitin alkuosa on melottavissa ainoastaan alkukesällä.

Kuuttijoki saa alkunsa Tuupovaaran kunnan Eimisjärvestä. Kuuttijoessa on useampi vauhdikas koski.

Kotajoki alkaa Tuupovaran Korpijärvestä, melonnan voi aloittaa esim. Korpiselkätalon rannasta.

Jänisjoen reitin pituus välillä Loitimo - Värtsilä on n. 45 km. Reitillä on neljä voimalaitosta sekä Saarion voimalaitosmuseo. Voimalaitokset on helppo ohittaa, rantautumispaikat on merkitty hyvin ja ohitusreitit opastettu. Voimalaitoksia lähestyttäessä kannattaa meloa rannan tuntumassa.

Lisätietoja:
http://www.tohmajarvi.fi/Resource.phx/sivut/sivut-tohmajarvi/palvelut/janisjoki/melonta.htx

Lisätty 28.4.2010


Koitajoki

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pohjois-Karjala

Koitajoki alkaa Venäjän puolelta keräten vetensä seudun pienistä järvistä. Joki virtaa Venäjän puolella 50 km matkan ennen kuin se saapuu Ilomantsin pohjoisosiin. Hanhikoskelta joki jatkaa takaisin rajanaapurin puolelle ja palaa Ilomantsin Möhkössä takaisin Suomen puolelle. Möhkön jälkeen joki levenee huomattavasti ja laskee Nuorajärveen ja edelleen Mekrijärveen. Matkalla on myös Kesonsuon luonnonsuojelualue ja joki päätyy lopulta Tekojärven kautta Rahkeenveteen. Rahkeenveden vedet laskevat Pielisjokea pitkin Pyhäselkään.

Koko jokireitin pituus on runsaat 200 kilometriä ja reitin varrella on lukuisia koskia. Pohjoisosaa Koitajoesta kutsutaan Ylä-Koitajoeksi ja Enon puoleista jokiosuutta Ala-Koitajoeksi.

Ylä-Koitajoki virtaa täysin erämaassa ja joen pienet virta- ja koskipaikat ovat helppoja laskettavia varsinkin korkean veden aikaan.

Lue lisää: http://www.luontoon.fi/

Lisätty: 26.6.2009


Vaikkojoki

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo

Pituus: 90 km

Vaikkojoki on kapea erämainen melontajoki. Reitti sopii lähes kaikille melojille, joskin ensikertalaisille sitä ei suositella ilman opasta. Kosket ovat luokitukseltaan I-II.

Vaikkojoen latvavedet ovat Pohjois-Karjalassa, Juuassa ja päättyvät Kaaville. Joki on noin 50 km pitkä, mutta meloen reitille kertyy mittaa lähes 90 km. Reitin alkuosa on asumatonta erämaata ja joki onkin lähes luonnontilassa. Reitti on parhaimmillaan korkean veden aikaan keväällä ja syksyllä.

Joen keskiosassa on 19 koskea, joista muutamista riittää haasteita kokeneellekin koskenlaskijalle. Väliin jää pitkiä suvantoja ja pieniä järviä, joissa on hyvät kalastusmahdollisuudes. Joen loppuosassa on helppoja koskia ja pieniä järviä.

Lue lisää:

http://www.vaikko.net/koskenlas.html
www.kaavi.fi
http://www.kuopioinfo.fi/finnish/perussivut/vierailukohteet/luonnonnahtavyydet.php?we_objectID=519

Lisätty 26.6.2009


Keravanjoki

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Uusimaa
Pituus: 65 km

Keravanjoki on Vantaanjoen pisin haara. Pituutta reitillä on 65 km. Joki alkaa Hyvinkään Ridasjärveltä ja yhtyy Vantaanjoen pääuomaan muutama kilometri ennen merta. Alkuosa joesta virtaa metsäisten alueiden halki. Reitin kosket ja jyrkkärinteinen jokiuoma tarjoavat melojille elämyksiä. Joen alajuoksu kulkee maalaismaisemissa. Korkean veden aikaan reitti soveltuu kokeneemmille melojille, mutta kesäaikaan eteneminen on leppoisaa. Veden vähyys vaikeuttaakin joskus koskissa ja virtapaikoissa kulkemista.

Lue lisää: http://www.vhvsy.fi/f/Vantaanjoki_esite_2009netti.pdf

Lisätty 26.6.2009


Kuningaskalastajan melontareitti (reitinosa)

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pirkanmaa
Pituus: 44 km

Peltojen keskellä erittäin mutkittelevasti hiljalleen virtaava pikkujoki, jossa varsinaisia koskia on vain muutama. Joki on kokonaan melontakelpoinen ainoastaan tulva-aikaan, sillä kuivana aikana kaikki virtapaikat kuivuvat kokonaan ja vain suvanto-osuudet ovat melottavissa. Sammaljoen kylän yläpuoliset osuudet ovat risukkoisia ja kapeita ja vain kevättulvilla melottavissa. Muutamissa koskissa on pohjapatoja ja vanhoja patorakenteita.

Laatija: Kirsti Moisio/11.03.2001


Loimijoki (Mälläistenkylä - Kokemäenjoki)

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Satakunta
Pituus: 41 km

Suuri joki, joka soveltuu retki- ja kuntomelontaan. Jäiden sulettua korkeanveden aikaan soveltuu kaikenlaiselle kalustolle. Tulva-aikaan myös muutama koski. Useimmat jokiosuudet ovat melottavissa koko kauden ajan.

Reitti ja reittikarta esitellään tarkemmin alueen kuntien esitteessä: Melontareittiopas Huittinen, Kiikoinen, Kokemäki, Mouhijärvi, Punkalaidun, Suodenniemi, Vammala, Vampula, Äetsä.
Reittiesitteessä on hyvät kartat ja tarkat selosteet.

Huittisten kaupunki p. 02-560 4111
Vampulan kunta p. 02-765 1166


Paimionjoen melontareitti

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Varsinais-Suomi
Pituus: 104 km

Paimionjoen melontareitti on vanhaa kultttuurijokimaisemaa. Reitin parhaita puolia ovat runsas vesimäärä myös kuivina kuukausina (syvyys pääsääntöisesti 5-20 m), lukuunottamatta muutamia koskipaikkoja. Reitti kulkee kuuden kunnan alueella ja sivuuttaa läheltä taajamia palveluineen. Reitti alkaa n. 30 km mittaisella järviosuudella, joka koostuu seitsemästä pienehköstä järvestä, loppuosa n. 70 km on metsien ja peltojen halki mutkittelevaa n. 20 m levyistä jokiosuutta. Joen virtaus on vähäinen, lukuunottamatta koskipaikkoja aikaisin keväällä. Jos reitin aikoo meloa kokonaan, on siihen varattava runsaasti aikaa, sillä matkan varrella olevat kosket ja padot hidastavat selvästi.

Lisätietoja:

http://www.tarvasjoki.fi/pages/Tarvasjoki/Matkailu/S001E5B9B?Close=-1

Laatija: Jouni Nummila/11.03.2001 / Päivitetty 29.4.2010


Porvoonjokireitti

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Itä-Uusimaa
Pituus: 95 km

Porvoonjokireitti alkaa Lahden Hennalasta, Porvoonjoen ylittävän Helsingintien sillan kupeesta. Reitti jatkuu Orimattilan, Pukkilan ja Askolan kautta aina Porvooseen vanhaan kaupunkiin saakka. Halutessaan meloja voi toki jatkaa matkaansa myös Porvoon edustan merialueelle, jossa on kauniita saaristomaisemia luonnossa liikkujan ihailtavaksi. Pituutta reitille Lahden ja Porvoon välille kertyy yli 90 km. Porvoonjokireitti valmistui vuonna 2001.

Reitti on varustettu kolmesta osasta koostuvalla opastussysteemillä. Noin 100 m ennen koskia ja patoja joen rannalle on pystytetty varoitusmerkit, joista ilmenee kummalla rannalla rantautumispaikka on. Rantautumispaikat on osoitettu rantautumispaikkamerkein. Osalla taukopaikoista on myös infotaulu. Nämä taulut kertovat alueen nähtävyyksistä, palveluista ja itse melontareitistä. Lisäksi kaikki infotaulut on varustettu alueen ilmakuvalla.

Lisätietoja:
Porvoon matkailutoimisto 019-520 2316
Lahden matkailu 03-877 677

Laatija: Anu Ihalainen/04.11.2001 / Muokattu 28.4.2010


Punkalaitumenjoki (+ Jalasjoki)

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Satakunta
Pituus 43 + 8 km

Viljelysmaisemien läpi polveileva keskisuuri joki, jonka kolmekymmentä koskea on perattu uittokäytöön. Tie seuraa jokea, jotena loitus ja lopetuspaikat on helppo valita.

Suositeltava kalusto on inkkari tai koskikajakki, joilla tulva-aikaan voi meloa koko kartoitetun osuuden. Ei pitkille kajakkikaksikoille.

Kuivaan aikaan kosket Punkalaitumelta eteenpäin eivät ole melottavissa.

Kartat ja tarkka reittiseloste kuntien melontaesitteestä:
Melontareittiopas Huittinen, Kiikoinen, Kokemäki, Mouhijärvi, Punkalaidun, Suodenniemi, Vammala, Vampula, Äetsä

Huittisten kaupunki p. 02-560 4111
Punkalaitumen kunta p. 02-760 801

Muokattu 28.4.2010


Puujoen melontareitti

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat
Sijainti: Kanta-Häme
Pituus: 55 km

Reitti kulkee Hausjärveltä Janakkalan kautta Hämeenlinnaan, josta on mahdollista jatkaa eteenpäin.

Hausjärven alueella on kaksi sopivaa lähtöpaikkaa. Toinen Oitin taajaman kupeessa Lahti-Riihimäki (54) tien varrella, toinen Ryttylän taajamassa. Molemmat alueet ovat kunnan uimarantoja.

Reitti on paikoitellen kapea mutta meloen pääsee kyllä läpi. Reitti kulkee Puujokea pitkin peltoaukeiden ja lehtometsien keskellä. Varsinaisia koskiosuuksia ei ole mutta pieni virtaus vie jatkuvasti kohti Hämeenlinnaa.

Hausjärven alueella ainoana kanto-osuutena on Varunteen pato. Kantomatka on muutamia kymmeniä metrejä.

Leppäkosken jälkeen reitti levenee ja ohittaa Kernaalanjärven. Janakkalan puolella uoma taas kapenee Vanajaan saakka. Reitin voi päättää Hämeenlinnan keskustaan.

Kokeneelle melojalle reitti on hieman tylsä mutta aloittelija viihtyy sillä varmasti.

Palveluja ei reitin varrella ole, matkaa Oitin keskustaan on n. 2 kilometriä ja Ryttylän keskustaan reilu kilometri. Näistä löytyvät päivittäistavarakaupat ja muut palvelut. Oitissa on urheiluliike.

Tulenteko- tai leiripaikkoja Hausjärven alueella ei ole.

Reitistä ei ole tehty esitettä mutta siitä löytyy maanmittauslaitoksen tekemä kartta vuodelta 1994 (1:50000), joka on samalla Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen ulkoilukartta.

Reittiä voi meloa Oitista myös toiseen suuntaan, jolloin reitti suuntautuu Mommilanjärvelle ja sieltä Kärkölän ja Lammin suuntiin.

Lisätietoja:
Hausjärven liikuntatoimi/Jari Kovanen jari.kovanen(at)hausjarvi.fi

http://www.hausjarvi.fi/Hausjarvi/Sivut/Liikunta/Liikuntapaikat-ja-alueet/

Laatija: Jari Kovanen 16.02.2001 /Muokattu 29.4.2010


Punelian melontareitti

Kohderyhmä: aloittelijat
Sijainti: Loppi
Pituus: 15 km

Tämä lyhyt melontareitti sopii hyvin aloittelijoille. Reitti voidaan aloittaa esim. Riihisalosta, Laakasalosta, Räyskälästä tai Ilpolasta. Reitillä on sekä järvi- että jokiosuuksia.

Lisätietoja:

http://www.hausjarvi.fi/Hausjarvi/Sivut/Liikunta/Liikuntapaikat-ja-alueet/

Lisätty 29.4.2010


Sammaljoki - Sammunjoki

Sijaint: Satakunta
Pituus: 44 km

Peltojen keskellä erittäin mutkitellen hiljaa virtaava pikkujoki, jossa varsinaisia koskia on vain pari. Joki on kokonaan melontakelpoinen ainoastaan tulva-aikaan, kuivina aikoina virtapaikat kuivuvat kokonaan. Sammaljoen kylän yläpuoliset osuudet ovat risukkoisia ja kapeita ja vain kevättulvilla melottavissa, Joissakin koskissa on pohjapatoja ja vanhoja patoja.

Lisätietoa ja kartta kuntien melontaesitteestä:
Melontareittiopas Huittinen, Kiikoinen, Kokemäki, Mouhijärvi, Punkalaidun, Suodenniemi, Vammala, Vampula, Äetsä

Huittisten kaupunki 02 - 560 4111
Kiikoisten kunta 02 - 553 1097
Kokemäen kaupunki 02 - 540 6111
Mouhijärven kunta 03 - 518 0111
Punkalaitumen kunta 02 - 760 801
Suodenniemi 03 - 517 155
Vammala 03 - 519 8255
Vampula 02 - 765 1166
Äetsä 03 - 513 8111


Teurojoki

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat
Sijainti: Päijät-Häme
Pituus: 18,5 km

Teurojoki lähtee Pääjärvestä.
Melontareitti alkaa Hämeenkosken keskusta jatkuen Kärkölään, Teurojoen laavulle 18,5 km. Teurojoen laavulta Lappilan laiturille 4 km. Teurojoelta yhteys edelleen Mommilan järvelle (matka Lappilasta Mommilanjärvelle n. 10 km).

Laatija: Mirja Kokko/03.07.2001


Aurajoki

Kohderyhmä: aloittelijat, harrastajat, kokeneet
Sijainti: Varsinais-Suomi

Aurajoen melontakartta


Hossan alueen reitit
Julma-Ölkky - Somer - Hossa

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Suomussalmi

Reitti on helppo ja vaihteleva lukuun ottamatta alkupään jokiosuutta. Reitti kulkee sokkeloisissa järvissä, salmissa ja pienissä koskissa.

Aloitus Julman-Ölkyn pysäköintialueelta.

Peranka - Hossa

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Suomussalmi

Perankajoki on n. 15 km pitkä ja siinä on 13 koskea luokiltaan I - II +. Kosket ovat kapeita ja mutkaisia. Aloitus Niskakoskelta.

Iijärvi - Hossa

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Suomussalmi

Reitin aloitus Ison Ahvenlahden länsirannalta tai Kuusamon tien varren Sakkojoen silta.

Hossa - Juntusranta

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Suomussalmi

Hossanjoen reitti on 30 km pitkä ja joki on kunnostettu vesiretkeilyä varten. Joen kosket ovat luokaltaan I - II+ ja valtaosa niistä on joen alkuosassa.

Lisätietoja: http://www.luontoon.fi/

Lisätty: 22.10.2009


Iijoen vesistö

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet

Sijainti: Iijoki sivujokineen virtaa usean kunnan alueella (Kuusamo, Posio, Ranua, Taivalkoski, Suomussalmi)

http://www.iijoki.fi/index.php?go=target&id_1=tekstit/vesiretkeily.php&indeksi=1

Lisätty: 29.12.2009

 

Urpalanjoki, Luumäki
Urpalanjoki saa alkunsa Urpalosta Luumäellä. Koskia/pohjapatoja siinä on n.30. Koskien luokitus on vedenkorkeudesta riippuen 1-3. Jarmo Hovin reittikuvaus: Linkki reittikuvaukseen.

 

 

 

 

Jongunjoen reittiseloste (Erästely)

 

Lieksanjoen reittiselostus (Erästely)

 

Kyröjoen - Pukaranjoen - Hiusjoen reitti

Kohderyhmä: kokeneet, selviytyjät
Sijainti: Pirkanmaa
Pituus: 16-26 (+ 7) km

Koskiretkeilijälle varsin kiintoisa pikkujoki, joka melottavissa vain keväisin jäidenlähdön aikaan. Suositellaan koskikajakkia.
Loppuosa on melottavissa kuivemmillakin kausilla ja isommilla kanooteilla.
Joki on erittäin mutkainen ja koskinen, joten se vaatii jo jonkin verran kokemusta ja taitoa. Reittiä voi jatkaa Kuloveteen ja Kokemäenjoen reitille.

Lisätietoa ja kartta kuntien melontaesitteestä:
Melontareittiopas Huittinen, Kiikoinen, Kokemäki, Mouhijärvi, Punkalaidun, Suodennimei, Vammala, Vampula, Äetsä

Huittisten kaupunki02 - 560 4111
Kiikoisten kunta02 - 553 1097
Kokemäen kaupunki02 - 540 6111
Mouhijärven kunta03 - 518 0111
Punkalaitumen kunta02 - 760 801
Suodenniemi03 - 517 155
Vammala03 - 519 8255
Vampula02 - 765 1166
Äetsä03 - 513 8111Lempäälän koskireitti

Kohderyhmä: aloittelijat
Sijainti: Pirkanmaa
Pituus: 10 km

Koskireitti kiertää Lempäälän keskustan ympäri niin, että osuuteen kuuluu helppoja koskiosuuksia, jännittävä tunneli (mene turvallisuussyistä suoraan, käytä liivejä ja mielellään kypärää), järvien selkäosuuksia (mm. Ahtialanjärvi, Natura-kohde-tasoinen lintujärvi) sekä Lempäälän kanavan sulkuporteista (varo nousevaa vettä suluista läpimennessäsi) läpimeno.

Reitin voi aloittaa esimerkiksi Hääkiveltä, josta voi lähteä myös vaeltamaan yli 50 km pitkää patikointireittiä Birgitan polkua pitkin ja jossa on vammaisvarustettu laituri, grillikatos, infopiste jne. Kuntakeskuksen erilaiset palvelut ovat reitin tuntumassa. Reitin läheisyyteen pääsee useita kertoja päivässä myös pikajunalla.

Lisää tietoa reitistä saatavissa http://www.lempaala.fi/ ja edelleen matkailukohta sekä Birgitan Polun kartasta. 

Laatija: Eero Ruotsila/15.02.2001

 

Puntinjoki, Nilsiä

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Pohjois-Savo
Pituus: 12 km

Ala-Luostasta lähtevä Puntinjoki on maakunnan vauhdikkaimpia suuren vesimääränsä johdosta. Joella on pituutta 12 km ja pudotusta 9 m. Joen kosket ovat etenkin tulva-aikaan suurine aaltoineen vaativia ja yllättäviäkin. Paasikoskessa ja Honkakoskessa on lisäksi stoppareita, jotka on syytä tarkastaa etukäteen. Joki säilyy melontakuntoisena pitkälle keskikesään saakka.

Yhdeksän luokiteltua koskea I-II.

Melonnan voi aloittaa jo Keyrityn- tai Luostanjoelta jotka laskevat Puntinjokeen. Lisäpituutta kymmeniä kilometrejä.

Lisätietoja:
Nilsiän kaupunki p. 017-482 111 tai Sami Lappalainen gsm. 050-348 0077
Melontavälineiden vuokrausta: Lakeland Action & Safaris, gsm. 050-348 0077

Kartta:
Loma Savo, Pohjois-Savon vesiretkeilyreitit ja -palvelut, julkaisija Pohjois-Savon liitto -99.

Topografinen kartta 1:50000 no.3334 Nilsiä, julkaisija Maanmittauslaitos -96. 

Laatija: Sami Lappalainen/06.05.2001