Merireitit

Itä-Helsinki - Sipoo - Pellingin kierto - Porvoo

Kohderyhmä: kokeneet
Sijainti: Uusimaa
Pituus: 100 km

Kolmen päivän meriretki riittävän kokeneille. Ulappaa ja aallokkoa takuuvarmasti, eli terve järki, turvallinen varustautuminen ja hyvää eli osaavaa ja viisaasti asennoituvaa melontaseuraa mukaan. Tämä reittikuvaus on tehty ulkoreitin mukaan, mutta saman matkan voi tehdä suojaisemmilla vesillä mannerta seuraten.

Paras lähtöpaikka on Itä-Helsingistä esim. Marjaniemen Melojien vajalta tai esim. Kallvikista. Lännempää lähtiessä ongelmana on Helsingin satamien vilkas laivaliikenne, eli Korkeasaaresta itäänpäin olevia lähtöpaikkoja kannattaa suosia.

Helsingistä itään melottaessa on mahdollista valita sään mukaan monta reittiä. Hyvällä säällä reitti Vuosaarenselkä - Kaunissaari - Pirttisaari on hyvä. Pirttisaaren sisälahti on viehättävää saaristolaismaisemaa. Pirttisaaren jälkeen voikin jo painua unten maille, esim. Kaivokarilla tai Onaksessa. Onaksen kaakkoiskolkka on uusmaalaisten käytössä olevaa virkistysaluetta. Sen rannat ovat jokseenkin kiviset, mutta luova telttailija löytää varmaan jonkin notkelman.

Toinen päivä kuluu ohitettaessa Emäsalon kärkeä ja siirryttäessä Pellingin liepeille. Emäsalon kärjen tuntumassa on syväväylä Sköldvikin öljysastamaan. Siellä on myöskin lohirysiä ja useimmilla tuulilla kunnon mainingit. Mukavia taukosaaria on monta, mutta Äggskärin saariryhmä on hieno. Pohjoisemmassakin on muutama virkistyssaari kuten Haxalö. Pellingin voi kiertää halutessaan sisä- tai ulkokautta, ja sään suosiessa ulkoreitti on kiva. Merivartioaseman kohdalla on vielä valinnanvaraa: aivan ulkona vai ulointen sarten sisäpuolella. Yöpymiskohteena taas uusmaalaisten virkistysalueet Norra Sandö tai Brokholmen (jossa on kaivo).

Kolmas päivä kuljettaa Pellinkiä vastapäivään kiertäen pohjoiseen. Tirmon lossia ja sen liepeillä olevaa veneväylä on syytä katsastaa tarkoin, veneliikenne on vilkasta ja monilla tuulilla aallokkoa. Tirmon jälkeen lähdetään nousemaan pohjoiseen kohti Porvoota. Lyhin tie on Vässölandetin itäpuolta, kaivettua jokea myöten. Joki johtaa Porvoon eteläpuoleisille linnustonsuojelualueille, joiden läpi saa liikkua vesialueen rantoja välttäen (tarkista kartasta luonnonsuojelualueen rajat!). Lopulta saavutaan Porvoonjoen suulle ja Porvooseen.

Maihin voi nousta joko Porvoonjoen itärannan venehuoltamon kohdalta (kiviportaat ja asfalttia) tai toinen ehkä parempi paikka on joen länsipuoli autotiesillan alla. Siihen pääsee autolla viereen hakemaan kamppeita. Älkää unohtako ranta-aittojen katsastusta ennen maihinnousua!

Tämän reitin toteuttaminen vaatii sekä hyviä sääoloja että hyvää varustautumista. Ja jos jompikumpi ei ole hyvä, niin sisempää pääsee varmasti huonommallakin kelillä.

Laatija: Anna Leena Lind/14.08.2000
Muokattu 21.7.2009

 

Melojan Sininen Reitti -Turku

Kohderyhmä: harrastajat, kokeneet
Sijainti: Varsinais-Suomi
Pituus: 12 - 100 km

Melojan Sininen reitti vie sinut mielenkiintoiselle retkelle Turun saaristoon. Turun kaupungin ulkoilualueet tarjoavat hyvät palvelut ja mahdollisuuden rantautua ja yöpyä. Samalla tutustut saariston värikkääseen historiaan. Vietä ikimuistoinen sininen hetki saaaristossa.

Lähtöpaikat:
Turku: Katariinanlaakson soutu-ja melontakeskus, Aurajoki tai Saarronniemi Ruissalossa
Rymättylä: Röölä

Rantautumis- ja yöpymispaikat:
Vepsä on rehevä ja suojaisa saari keskellä Airistoa.
Maisaari on vanha saaristotila Rymättylän eteläisessä saaristossa.
Pähkinäinen on saanut nimensä lukuisten pähkinäpensaiden mukaan.
Kuuskarissa on nuotipaikka ja laavu.

Lisätiedot:
Turun kaupungin liikuntavirasto, Hippoksentie 6, 20720 Turku
puh. (02) 2623 111, fax (02) 2623 255
avoinna ma-pe klo 8:15-16:00

Turku Touring Aurakatu 4
20100 TURKU
puh. (02) 262 7444
faksi (02)262 7679
turku.touring@turku.fi
www.turkutouring.fi

Muokattu 21.7.2009